Tο RADSHOP συνεχίζει να εξυπηρετεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ και στην περίοδο περιορισμού κυκλοφορίας
TOMOI    11 - 20
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Από αμνημονεύτων χρόνων, ο άνθρωπος επιχειρούσε μεγάλα ταξίδια, καθώς είτε είχε την περιέργεια να ανακαλύψει τον κόσμο, είτε επιθυμούσε να αναζητήσει νέους τρόπους επιβίωσης είτε είχε εμπορικές και στρατιωτικές βλέψεις. 
Το παρόν βιβλίο είναι μια ανασκόπηση της χαρτογραφίας της Αρχαιότητας, ένα ταξίδι που μας οδηγεί από τα πρώτα σχέδια των σουμεριακών πόλεων μέχρι τους χάρτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με διοικητική χρησιμότητα. Ενδιάμεσο σταθμό αποτέλεσε η ελληνική μαθηματική γεωγραφία. 
–Ο παγκόσμιος χάρτης του Κλαύδιου Πτολεμαίου–
Το χαρτογραφικό κόσμημα το οποίο εξετάζουμε σε βάθος είναι ο παγκόσμιος χάρτης του Πτολεμαίου, που θεωρείται ορόσημο στη χαρτογραφία, εφόσον αντιπροσωπεύει μια συνόψιση όλων των επιστημονικών γνώσεων του κλασικού κόσμου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ο χριστιανικός συμβολισμός διαπότισε την παραγωγή μεσαιωνικών χαρτών από τις απαρχές της. Αγνοώντας τη χαρτογραφική κληρονομιά της αρχαιότητας, δημιουργήθηκε ένα νέο μοντέλο που είχε μοναδικό σκοπό να παρουσιάσει μια εικόνα του κόσμου πιστή στη βιβλική αφήγηση. Ακολουθώντας τις υποδείξεις των Πατέρων της Εκκλησίας, ο Ισίδωρος Σεβίλλης επινόησε, τον 7ο αιώνα, μια υδρόγειο με τριμερή δομή, απεικονισμένη με ένα απλό, σχηματικό σχέδιο. Πρόκειται για τους χάρτες «Τ-Ο», που θα αποτελούσαν το κυρίαρχο χαρτογραφικό πρότυπο μέχρι τον 16ο αιώνα, καθώς και τη δομική βάση θαυμάσιων έργων όπως οι τεράστιοι παγκόσμιοι χάρτες των αβαείων.
-Χάρτης Έμπστορφ-
Στον παρόντα τόμο αναλύουμε τον Χάρτη Έμπστορφ (περ. 1300), τον πλουσιότερα εικονογραφημένο από τους μεσαιωνικούς χάρτες.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η ανάπτυξη των μεσαιωνικών πόλεων, μερικές από τις οποίες είχαν μετατραπεί σε αυθεντικές εμπορικές δυνάμεις, η άνοδος της αστικής τάξης και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη γνώση του κόσμου αποτελούν το ιδανικό πλαίσιο για την εμφάνιση, τον 13ο αιώνα, ενός επαναστατικού νέου είδους χαρτών, των πορτολάνων. Σε αντίθεση με τους παγκόσμιους χάρτες του αββαείου αυτοί οι χάρτες πλοήγησης που επικεντρώνονται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα είναι εξόχως πρακτικοί και έχουν σχεδιαστεί με εκπληκτική ακρίβεια ώστε θεωρούνται τα πρώτα χαρτογραφικά έγγραφα στην ιστορία με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης γεωγραφικής πιστότητας.
-Ο παγκόσμιος χάρτης των Κρέσκες-
Η μεγάλη καλλιτεχνική ποιότητα του χάρτη που παρουσιάζουμε, του παγκόσμιου χάρτη του Κρέσκες, τον καθιστά το αριστούργημα των πορτολάνων.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
6 ΜΑΡΤΙΟΥ

Παρακινημένος από την ανάγκη, από τη θέληση να αναπτύξει νέες αγορές, με την ώθηση της πίστης ή από περιέργεια και με επιθυμία να ζήσει περιπέτειες, ο άνθρωπος βγήκε στους δρόμους από αμνημονεύτων χρόνων. Δρόμους που οι κυβερνήτες της Αρχαίας Ρώμης ανέλαβαν να επεκτείνουν και να διαμορφώσουν, δημιουργώντας έτσι το δίκτυο των ρωμαϊκών οδών, την τεχνογνωσία των οποίων θα κληρονομούσαν οι μηχανικοί του μέλλοντος. Το ρωμαϊκό οδικό δίκτυο, οι δρόμοι των μεσαιωνικών προσκυνητών, οι νέες εμπορικές διαδρομές της πρώιμης νεότερης εποχής, τα μεταφορικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση ή οι διαδρομές που διανοίχτηκαν την εποχή του Ναπολέοντος, είναι μερικά παραδείγματα της ιστορίας των δρόμων που σχολιάζονται σε αυτές τις σελίδες. 
–Χάρτης Γκοφ των Βρετανικών Νήσων–
Σε αυτόν τον τόμο αναλύουμε τον Χάρτη του Γκόφ (1360), ο οποίος θεωρείται ο πιο παλιός οδικός χάρτης της Βρετανίας που διασώζεται.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
13 ΜΑΡΤΙΟΥΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
20 ΜΑΡΤΙΟΥ


 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
27 ΜΑΡΤΙΟΥΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
3 ΑΠΡΙΛΙΟΥΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
17 ΑΠΡΙΛΙΟΥΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
29 ΜΑΪΟΥ

Αφότου μια παράτολμη ομάδα, πριν από 1.500 και πλέον χρόνια, διέσχισε από την Ασία τον Βερίγγειο πορθμό, πολλές άλλες ομάδες κατέλαβαν διαδοχικά τα εδάφη της σημερινής Αμερικής, από τις παγωμένες εσχατιές του Βορρά μέχρι τις εξίσου ψυχρές πεδιάδες της Γης του Πυρός. Οι διάφορες αυτές κοινωνίες και πολιτισμοί ανέπτυξαν τους δικούς τους τρόπους αντίληψης και απεικόνισης του χώρου, τόσο του φυσικού όσο και του πνευματικού, μέσα στον οποίο εξελίσσονταν. Επιπλέον, η σημαντική συνεισφορά των γεωγραφικών γνώσεων των αυτοχθόνων λαών αντικατοπτρίστηκε στους χάρτες των αποικιών του Νέου Κόσμου, οι οποίοι δημοσιεύονταν στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα και μετά.
-Χάρτης του Τενοτστιτλάν
 του 1524-
Η πρώτη χαρτογραφική απεικόνιση μιας πόλης του Νέου Κόσμου που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη ήταν ο Χάρτης του Τενοτστιτλάν, ο οποίος καταρτίστηκε το 1524. Ο χάρτης συνοδευόταν από την αφήγηση της κατάκτησης του Φερδινάνδου Κορτές που είχε ολοκληρωθεί μόλις τρία χρόνια πριν. Μία από τις πιο εύγλωττες πτυχές του συγκεκριμένου χάρτη είναι ότι αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές πολεοδομικές αντιλήψεις των Αζτέκων και των Ευρωπαίων.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
12 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η φαντασία αποτελεί μέρος της χαρτογραφίας ήδη από την Αρχαιότητα. Η ανάγκη αρχικά να δοθεί εξήγηση σε άγνωστα φαινόμενα και στη συνέχεια η διάθεση για ψυχαγωγία προκάλεσαν την ανάπτυξη ενός φανταστικού κόσμου ο οποίος γέμισε τους χάρτες, ιδίως στις πιο άγνωστες περιοχές του πλανήτη. Μέρη όπως η Ισλανδία, η ενδοχώρα της Αφρικής και η βόρεια Κίνα ήταν κατάλληλα για να υποδεχτούν κάθε είδους μυθολογικά και φανταστικά πλάσματα.


-Η Carta marina
του Όλαους Μάγκνους--

Το 1539, μετά από δώδεκα χρόνια επιμελή και λεπτομερή εργασία, ολοκληρώθηκε η καλύτερη μέχρι τότε χαρτογραφική αναπαράσταση της βόρειας Ευρώπης. Ο Σουηδός χαρτογράφος και ιερωμένος Όλαους Μάγκνους είχε αναλάβει τη δημιουργία της. Ο χάρτης ξεχωρίζει, εκτός από το θέμα του, για την αξιοσημείωτη και πλούσια απεικόνιση φανταστικών πλασμάτων, τόσο θαλάσσιων όσο και χερσαίων.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Από το τέλος του Μεσαίωνα και κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης η Ιταλία αποτέλεσε τον κύριο αποδέκτη του κλασικού πολιτισμού και, ως εκ τούτου, ήταν εκείνη που κυρίως εισήγαγε αυτή τη ξεχασμένη γνώση στην Ευρώπη. Όλο αυτό αντικατοπτρίζεται στους χάρτες που παρήχθησαν στα πολυάριθμα χαρτογραφικά κέντρα που δημιουργήθηκαν στις ισχυρές πόλεις της. Χάρη σε αυτές, η ναυτική χαρτογραφία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 15ο και τον 16ο αιώνα, ωθούμενη τόσο από τις τεράστιες γεωγραφικές ανακαλύψεις όσο και από τη μεγάλη ακμή του θαλάσσιου εμπορίου. Αργότερα, οι συνεχείς πόλεμοι υπήρξαν αφορμή ώστε αυτά τα χαρτογραφικά κέντρα να διερευνήσουν νέα πεδία, όπως τα σχέδια των πόλεων, την περιφερειακή χαρτογραφία, τους πρακτικούς χάρτες και τους άτλαντες. 
-O Ναυτικός Άτλας του Μπατίστα Ανιέζε-
Πολλά έργα είναι χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου ακμής, αλλά ο Ναυτικός Άτλας του Μπατίστα Ανιέζε, από τα μέσα του 16ου αιώνα, ξεχωρίζει και δικαίως, αφού αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χειρόγραφα χαρτογραφικά έργα όλων των εποχών.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
10 ΙΟΥΛΙΟΥ

Κατά την Αναγέννηση, η ύπαρξη μιας νότιας ηπείρου αποτελούσε αντικείμενο γεωγραφικών εικασιών οι οποίες καθρεφτίζονταν και στη χαρτογραφία. Οι ευρωπαϊκές αποστολές που κατόρθωσαν να φτάσουν στην Terra Australis τον 16ο και τον 17ο αιώνα παρέμειναν μυστικές και τα κράτη που τις χρηματοδότησαν κράτησαν απόρρητες τις ανακαλύψεις τους. Δεδομένης της έλλειψης πληροφοριών, οι εικοτολογίες αφθονούσαν. Από ορισμένους χάρτες της εποχής, όμως, τεκμηριώνεται ότι πριν την επίσημη ανακάλυψη και χαρτογράφηση της Αυστραλίας από τον Τζέιμς Κουκ κάποιοι γνώριζαν ήδη την ακτογραμμή της… 

-Ο πρώτος χάρτης της Αυστραλίας, 
του Νικολά Βαλάρ-

Ο «Πρώτος χάρτης της Αυστραλίας» συμπεριλήφθηκε στον Άτλαντα του Νικολά Βαλάρ (1547) και θεωρείται ορόσημο στη χαρτογραφία του Ειρηνικού, καθώς απεικονίζει την αυστραλιανή ακτογραμμή δύο αιώνες πριν την επίσημη ανακάλυψή της.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ο παγκόσμιος χάρτης που σχεδίασε το 1569 ο Γεράρδος Μερκάτορ, με τον τίτλο Νέα και πληρέστερη αναπαράσταση του κόσμου κατάλληλα προσαρμοσμένη για τη χρήση της στη ναυσιπλοΐα, είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο πρώτος χάρτης του κόσμου που εφάρμοσε μια καινούρια προβολή, την κυλινδρική εφαπτόμενη στον ισημερινό, η οποία σηματοδοτεί ρήξη με την πτολεμαϊκή παράδοση. Αυτή η προβολή, γνωστή ως μερκατορική, επέτρεπε την αναπαράσταση όλης της επιφάνειας της Γης στο επίπεδο με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η καινοτομία και η ποιότητα της καινούριας τεχνικής προβολής ήταν τέτοιες που η χρήση της συνεχίζει ως τις μέρες μας, με κάποιες βέβαια βελτιώσεις. 

-Ο παγκόσμιος χάρτης 
του Γεράρδου Μερκάτορ-

Η επινόηση αυτής της νέας προβολής αποτέλεσε τεράστια πρόοδο για τη ναυσιπλοΐα και βελτίωσε την ποιότητα της χαρτογραφίας εν γένει, τόσο στην περίπτωση των διακοσμητικών παγκόσμιων χαρτών, όσο και των πολεοδομικών σχεδίων ή των τοπογραφικών χαρτών.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Στα τέλη του 16ου αιώνα, τα μέλη μιας επιφανούς οικογένειας Φλαμανδών χαρτογράφων, των Μερκάτορ, επέλεξαν μια απεικόνιση του Τιτάνα Άτλαντα –ενός μυθικού αιωνόβιου όντος που κρατά στα χέρια του μια υδρόγειο σφαίρα– για να κοσμήσει το εξώφυλλο της συλλογής τους από εκατό και πλέον χάρτες, με τον γενικό τίτλο Atlas sive cosmographicae meditationes de fabrica mundi et fabricati figura («Άτλαντας ή κοσμογραφικοί στοχασμοί πάνω στη δημιουργία και στη μορφή του κόσμου»). Μέσα σε λίγες μόλις δεκαετίες, ο όρος «άτλαντας» θα γενικευόταν, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε συνεκτική συλλογή χαρτών, με συνοδεία σύντομων ή εκτενέστερων κειμένων. Τα έργα αυτού του είδους θα αφύπνιζαν το ενδιαφέρον του κοινού και θα οδηγούσαν στη γέννηση μιας ανθηρής και δημιουργικής εκδοτικής παραγωγής, αρχικά στην Ιταλία και αργότερα στις Κάτω Χώρες.
-Ο παγκόσμιος χάρτης Typus Orbis TerrarumTerrarum από τον άτλαντα 
Theatrum Orbis TerrarumTheatrum Terrarum 
του Αβραάμ Ορτέλιους-

Το Theatrum Orbis Terrarum (1570), έργο του Αβραάμ Ορτέλιους, θεωρείται ο πρώτος άτλαντας στη νεότερη ιστορία. Η συλλογή των εβδομήντα και πλέον χαρτών που αποτελούσαν την πρώτη του έκδοση άνοιξε τον δρόμο για όλους τους μεταγενέστερους μεγάλους άτλαντες.